21 juni 2016

voor modellen

 

Vooraf aan de fotoshoot.

 1. Doe achtergrond onderzoek bijv. Is de fotograaf bekend? Heeft de fotograaf een portfolio met eigen werk? Is de fotograaf vindbaar op google? Is zijn adres zichtbaar?
 2. Vraag andere modellen die al eens met de fotograaf hebben gewerkt, naar hun ervaringen met deze fotograaf.
 3. Nog geen 18 jaar oud, neem dan altijd een ouder of voogd mee naar de fotoshoot, niet je beste vriend of vriendin. Het gaat niet alleen om de veiligheid, maar ook om juridische zaken. Als minderjarige mag je nog geen contract of overeenkomst aangaan.
 4. Gebruik een overeenkomst of contract. Bespreek van te voren wat er van je verwacht wordt. Waar je grenzen liggen, Wat wil je wel doen en wat niet. Wat gebeurd er met het fotomateriaal. Wat hou je eraan over. Welke vergoeding wordt er af gesproken.
 5. TFP (Time For Print) betekend dat je tijd geeft voor foto’s. Dat wil niet zeggen dat het dan allemaal vrijblijvend is. Het staat dus niet voor gratis. Het is slechts een zakelijke afspraak.
 6. Worden er gouden bergen beloofd? Een mooie carrière als model? Denk na, er zijn maar enkele modellen die echt doorbreken en er fulltime van kunnen rondkomen. Als het, te goed is om waar te zijn, dan is dat ook meestal zo.
 7. De fotograaf doet moeilijk over gemaakte afspraken, wilt ze veranderen waar jij niet achter staat. Doet moeilijk over adresgegevens of andere eenvoudige informatie? Loop dan weg en zie af van de fotoshoot.
 8. Fotograaf blijft pushen op iets wat jij liever niet wilt bijv. lingerie of naakt. Vragen staat vrij, maar als het opdringerig wordt gewoon nee verkopen. Jij bent en blijft baas over wat je wilt doen.
 9. Je krijgt de vraag of je een foto kunt sturen. Gewoon van je gezicht of met normale kledij. Prima, maar lingerie, bikini of zelfs naakt, om zo een goed idee te krijgen hoe je eruit ziet is echt onzin. En doe het vooral ook niet! Kledingmaten en een normale foto moeten voldoende zijn om een goede indruk te krijgen hoe je eruit ziet.
 10. Webcam casting, een ”fotograaf” of ”scout” stuurt je een berichtje via socialmedia. Hij zag jou foto’s en wil heel graag met jou een shoot doen of gebruiken als model voor een grote opdracht. Doordat de ”fotoshoot” heel snel plaatsvindt vindt deze persoon het belangrijk om je lichaam goed te zien, anders kan hij het niet beoordelen….. Dit is onzin. Ze kunnen al met je portfoliofoto’s en de maten al een hele goede indruk van je lichaam krijgen.
 11. Ga altijd op je gevoel af. Voelt het niet oké, heb je een vervelende gevoel erbij… Ga er dan niet mee verder door en zie ervan af.

Een fotoshoot moet leuk zijn. En zo ook de voorbereiding naar een fotoshoot toe.

 

Tijdens de fotoshoot.

 1. Soms wil een fotograaf je wel ergens ophalen. Prima en fijn, maar weet waar je bent en waar je naar toe gaat. Zoek uit of het adres klopt. Zorg voor een telefoonnummer.
 2. Als je 18+ bent en je gaat toch alleen naar een fotoshoot. Laat altijd iemand weten waar je heengaat en met wie je hebt afgesproken.
 3. Je hebt afgesproken om iemand mee te nemen, maar de fotograaf wil dat diegene toch weg gaat. Dit hoef je niet te accepteren! Jij moet je vertrouwt en veilig voelen.
 4. Tijdens de fotoshoot worden dingen voorgesteld die je niet hebt afgesproken. Improviseren is prima, maar doe niks wat jij niet wilt of als jij je er niet fijn bij voelt.
 5. Een fotograaf hoeft je niet aan te raken. Wees hier ook duidelijk in. Een haarlok goed doen, een plooi rechttrekken. Het zou kunnen, maar het is fotograferen wat de fotograaf zou moeten doen en niet als excuus te kunnen gebruiken om een model te kunnen betasten. Is er een vrouwelijke visagiste of styliste aanwezige dan zouden die dat perfect kunnen doen.
 6. Kleed je om waar dat privé zou kunnen. Dus niet in het bijzijn van andere personen.
 7. Is er iets niet duidelijk? Twijfel je over een bepaalde houding? Vraag of je mag zien hoe het eruit ziet in de camera. Digitaal heeft als voordeel dat je het terug kunt kijken.
 8. Naakt is prima, boven de 18 jaar. En neem een badjas mee. Het is naaktfotografie en geen naaktloperij.
 9. Transparantie en openheid is belangrijk… Stel vragen… Iets niet naar je zin… Zeg het!.
 10. Wie is die persoon die eigenlijk niets te zoeken heeft bij jou shoot. Pottenkijkers zijn niet nodig en hoef je ook niet te accepteren.
 11. Kopie van je paspoort? Dit mag alleen als de fotograaf officieel een afspraak heeft met de CBP (College Bescherming Persoonsgegevens). Zonder een aantoonbare afspraak mogen ze alleen je paspoortnummer en gegevens overschrijven, behalve je BSN. Zomaar een kopie opsturen is sowieso niet slim.

Wederom, ga op je gevoel af. Voelt het niet fijn? Is het eng of raar? Dan is ons advies wegwezen. Een fotoshoot moet leuk zijn en het gaat om vertrouwen en een leuke samenwerking.

 

Modellenbureaus of modellen agentschappen.

Waar kun je op letten als je op zoek bent naar een modellenbureau of er mee in zee gaat.

 1. Modellenbureau is netjes ingeschreven bij de kvk.
 2. Volledige contactgegevens staan openbaar, een juiste bezoekadres, een correcte vaste telefoonnummer en correcte e-mailadres.
 3. controleer met wie je contact hebt. zoek via google met wie je te maken hebt of zoek referenties.
 4. Er staat aantoonbaar recent werk op de site. Dus geen leuke castingfoto’s, maar het echte werk is waar het om gaat.
 5. Nooit zomaar op een onbekend modellenbureau afstappen. Informeer desnoods eerst bij andere modellenbureaus in de omgeving of die al een langere tijd bestaan en al een goede naam hebben of deze modellenbureau die jou benaderde ook bij hun bekend is.
 6. Ben je minderjarig, dan altijd een ouder of voogd meenemen.
 7. Ze spreken in duidelijke taal. Vage beloftes, gouden bergen, gegarandeerd werk enz behoord daar niet bij. Ze kunnen zulke dingen niet garanderen.
 8. Professionele communicatie.
 9. Kwaliteit boven kwantiteit. Een bureau met +300 modellen? Wordt geen kaartenbak model.
 10. Je mag alleen met de eigen huisfotograaf werken. Geen TFP doen of ander werk aannemen. Kortom ze willen je exclusief. Leuk, maar wat staat daar tegenover. En is eigenlijk onzin.
 11. Betalen voor inschrijving. Onzin, ze behoren jou te betalen en te vertegenwoordigen. Ze verdienen aan commissie, niet aan inschrijfgeld. Er zijn te veel fake bureaus die als paddenstoelen uit de grond springen die verdienen aan inschrijfgeld en je krijgt nooit een opdracht.
 12. Ze vragen je foto’s te sturen van jezelf. Prima, maar lingerie of naakt foto’s ? je kunt je afvragen waarvoor en waarom.
 13. Een webcam casting is complete onzin. Trap daar nooit in. Als ze je willen zien dan doen ze dat altijd in het echt en bij twijfel neem dan iemand mee.
 14. Er worden grote bedragen dat ver in honderden en zelfs duizenden euro’s voor het werk beloofd. Het kan leuk verdienen, maar voor een paar uur fotograferen? Het moet wel logisch en in verhouding zijn. Gouden bergen bestaan niet!
 15. Kopie van je paspoort? Dit mag alleen als ze officieel een afspraak heeft met de CBP (College Bescherming Persoonsgegevens). Zonder een aantoonbare afspraak mogen ze alleen je paspoortnummer en gegevens overschrijven, behalve je BSN. Zomaar een kopie opsturen is sowieso niet slim

 

Een modellenscout.

Waar moet je opletten als een modellenscout je benaderd.

 1. Als een scout zich niet kan legitimeren, ga er dan niet op in.
 2. Kan een scout zich wel legitimeren, bel dan eerst het vaste nummer die op de site staat van het modellenbureau en vraag of de scout daar bekend is. Geef ook evt uiterlijke kenmerken door.
 3. Geef nooit jou persoonlijke informatie af aan een scout. Een echte modellen scout die interesse heeft verzoekt je om contact met hun modellenbureau op te nemen.