21 juni 2016

voor fotografen

We hadden al tips voor beginnende modellen, dus waarom niet een schrijven voor fotografen. Nu spreken we uit eigen ervaring en is het niet onze bedoeling om te technisch te gaan. En deze is dan ook vooral voor het samenwerken met modellen.

Hoe begin je

 1. Begin voor jezelf met het opbouwen van een goede portfolio. Werk laten zien is belangrijk en zorg dat je deze ook blijft vernieuwen.
 2. Zorg dat je zichtbaar en vindbaar bent. Transparantie is belangrijk. Heb je een studio dan wil je misschien niet gelijk vertellen waar je dure apparatuur staat maar geheel gesloten zijn is ook niet handig. Anders minimaal waar je woont en mobielnummer. Onbekend maakt onbemind.
 3. Modellen zien graag met wie ze gaan samenwerken. Je werkt spreekt voor zichzelf maar een vriendelijk gezicht doet veel. Dat logo van jou is misschien mooi maar een glimlach doet het uiteindelijk.
 4. Er zijn modellen te vinden op Facebook en daarvoor ingerichte sites. Wees duidelijk wat je wil doen in een oproep. Des te meer aandacht je hier aan besteed des te groter de kans op een goede reactie. Maak moodboard van wat je wil doen. Of omschrijf de sfeer en wens van wat je wil gaan maken.
 5. Maar je kunt ook eenvoudiger beginnen. Familie of je buurmeisje/jongen. Sluit je aan bij een fotogezelschap die met modellen samenwerken, dat zijn vaak mooie eerste momenten om te beginnen met werken met modellen.
 6. Als je contact hebt met een model zorg dan dat de communicatie helder is. Het mag best leuk en gezellig maar wees in de eerste plaats gewoon zakelijk en duidelijk.
 7. Wees niet wanhopig. Je zal zeker in het begin veel nee te horen krijgen en opvallen tussen al die andere fotografen is niet eenvoudig. Wees geduldig.
 8. Blijf vriendelijk en netjes communiceren. Ook met collega’s. Je hoeft het echt niet altijd eens met elkaar te zijn maar dat kun je op een normale manier overbrengen.
 9. Blijf eerlijk. Jat geen werk van andere fotografen om er zelf beter uit te zien. Je valt echt door de mand en fotografen hebben hier echt een hekel aan.
 10. Wees ook eerlijk over je kunnen, ben je beginner, wees hier eerlijk over. We zijn allemaal ergens begonnen.
 11. Is de communicatie niet fijn. Model reageert vrijwel niet op je vragen, dan kun je ook afvragen of dit wel goed komt bij de shoot zelf.
 12. Werk met een overeenkomst waarin duidelijk de afspraken staan. Er zijn veel voorbeelden vinden en stuur dit ook vooraf op.
 13. Helaas heb je ook wel eens een noshow. Komt voor. Jammer. Diep zuchten. En verder. Klagen heeft niet veel zin.
 14. Probeer niet te snel te gaan. Er zijn fotografen die na een enkele portret shoot gelijk met lingerie of zelfs naakt aan de slag willen. En dat is zeker iets wat tijd kost. Een goede naam en zeker goed materiaal is daarbij heel belangrijk.

Als je gaat fotograferen

 1. Een fotoshoot moet in de eerste instantie gezellig en veilig zijn. Stel een model gerust. Zorg voor koffie, thee of fris. En gewoon even kletsen zorgt als snel voor een leuke sfeer.
 2. Geef het model de tijd. Misschien moet er worden opgemaakt en heb je een makeup artist (mua) hou er rekening mee dat een basis makeup toch al snel een uur in beslag neemt. Een mua kan ook helpen met de goede sfeer. Geef dat tijd.
 3. Hou je aan de afspraken. Niet opeens geheel iets anders gaan doen. Prima om te improviseren maar doe dat met een duidelijke rede en wees er transparant over.
 4. Model wil geen naakt of lingerie. Prima. Maar dan ook niet gaan doorvragen of zeuren. Nee is gewoon nee.
 5. Zorg voor een plek waar model kan omkleden. Ook bij naakt. Dit is haar plek en daar blijf je weg.
 6. Bij naaktshoot of lingerie. Vraag of model een badjas meeneemt of jogging kleding. Het is naakt fotografie geen naaktloperij. Even pauze, even iets aantrekken.
 7. Handjes thuis. Een zeer gevoelig onderwerp. Want wat jij gewoon vind kan heel intimiderend overkomen. Zit een plooi niet goed of een haarlok en model kan het niet zelf. Vraag het netjes. Is er een mua of vriendin of vriend, die kan dat ook. Kwestie van hele goede communicatie.
 8. Let op je taalgebruik. Verkleinwoorden, heel fout. “Doe je billetjes iets meer naar de camera” Maar ook complimenten geven kan verkeerd overkomen. “Wow ik zou willen dat ik je vriendje was” tja.. je snapt hem.
 9. Het is een werkrelatie. Die zwoele blik naar jou is voor de camera en de foto en niet naar jou als mens. Het kan heel gezellig zijn en soms intiem, maar hou het professioneel. Relaties vinden doe je ergens anders en in ieder geval buiten de shoot.
 10. Laat het model ook zien wat je maakt. Fotograferen naar laptop is natuurlijk perfect, maar ook op het scherm van je camera kun je laten zien wat je doet.
 11. Praten, praten en nog een praten. Vertel wat je wil, stuur aan. Doe voor. Ga zelf ook eens in die rare houding staan. Een model ziet niet wat jij ziet en is afhankelijk van jou aansturing.
 12. Kijken. Ik denk een van de belangrijkste regels. Begin niet gelijk als een dolle te fotograferen. kijk gewoon eens. Hoe valt licht. Hoe staat model. Wat doe kleding. Maar zeg wel waarom je kijkt. Dus niet als een zoutpilaar gaan staren.
 13. Jij maakt de foto. Niet je camera. Het prijskaartje van je lens is geheel onbelangrijk, het gaat om goed doordacht werk en groei in je werk. Je wordt niet beter door een dure camera te kopen, je wordt beter door bezig te zijn en ervaring op te bouwen.

Nazorg en verder

 1. Hou contact. Je gaat nabewerken. Kost tijd. Maar zorg wel dat die tijd redelijk is. twee a drie weken is netjes. Maanden wachten op materiaal is erg onprofessioneel.
 2. Betaald werk gaat voor op TFP (Time for print) is eigenlijk onzin. Ook TFP is een zakelijke afspraak waarin iedereen tijd in heeft gestopt. Het is geen excuus om je er makkelijk vanaf te maken.
 3. Lever netjes aan. Het is altijd goed om te werken met een overeenkomst.
 4. Logo in foto. Ach mag natuurlijk. Maar heeft het model of de mua er dan nog wel wat aan. Je wil je werk beschermen maar het moet niet de overhand krijgen. Maak je nooit zorgen dat men je werk wil stelen, maak je zorgen als men dat niet wil.
 5. Het vragen om referenties kan nooit kwaad. Vraag of een model iets wil schrijven over haar ervaring met jou. Altijd goed om te laten zien op je site.
 6. Eigenlijk is dit iets wat je vooraf moet bespreken maar ook achteraf goed rekening houden met waar je de foto’s mag plaatsen, hoe model en andere mensen willen worden vermeld. Jij mag als fotograaf dan auteursrecht hebben, het model heeft portretrecht en je mag alleen openbaar maken mits je toestemming hebt. Dus nogmaals, leg afspraken duidelijk vast.
 7. Sta open voor leren. Als beginner sta je er vaak alleen voor. je kunt je werk aanbieden op bijvoorbeeld facebook voor feedback. Hou er wel rekening mee dat je ook best stevige kritiek kunt krijgen. Leer daarvan en sta er open voor.
 8. Wees niet bang te vragen, er zijn fotografen die je graag helpen en er zijn ook voldoende workshops en trainingen die je verder helpen.
 9. Blijf om je heen kijken. Met je ogen en niet met je lens. Leer jezelf om licht te zien, vormen, compositie en sfeer. Kijk veel films en let op dat soort dingen. Techniek is mooi. En het is goed als je weet hoe je camera werkt, maar het blijft gereedschap. Het echte talent en werk moet van jou komen als fotograaf. Blijf kritisch. Gooi weg. Maak opnieuw. Daag jezelf uit.

Bedenk dat een goede naam en goed werk veel tijd kost om op te bouwen. Een misstap kan grote gevolgen hebben en het is niet nodig. Natuurlijk zijn we allemaal mens en fouten mag je maken. Maar wees vooral eerlijk, open, professioneel en transparant. Daar kom je heel ver mee.