4 september 2017

Hoe sla je bewijs op?

Als je melding wilt maken of aangifte wilt gaan doen bij de politie heb je vaak bewijs nodig. Alleen hoe zorg je er nu voor dat je het kunt opslaan op je computer of telefoon. Hieronder hebben we het uitgewerkt voor de verschillende computersystemen en mobiele telefoons. Hoe je het bewijs kunt opslaan.

 Screenshot maken op de computer Voor Windows computers.

Klik op Alt-Print Screen (of Print Screen). Je kan het screenshot nu kopiëren naar een programma voor fotobewerking of Paint. Open in zo’n programma een nieuw bestand, en klik op Bewerken – Plakken (Ctrl-V). Het screenshot wordt erin geplakt, en je kunt het uitknippen. Het is ook mogelijk om een screenshot in Word te plakken.

Screenshot maken in Vista, Windows 7 en 8

Windows heeft een ingebouwd programma om screenshots te maken: Knipprogramma. Ga naar Start – of naar het blokjesscherm in Windows 8 – en typ in: knip. Klik op Knipprogramma. Je kunt het programma-icoon ook naar de werkbalk Snel starten slepen. Dan heb je het altijd bij de hand. Na het starten van Knipprogramma verschijnt er een keuzemenu onder Nieuw. Je kan een heel venster kopiëren (Vensterknipsel) maar ook een stukje uitknippen. Na het uitknippen zijn er verschillende mogelijkheden, zoals opslaan, verzenden en notities maken. Het beeld wordt ook naar het Klembord gekopieerd, om het direct te kunnen plakken in een ander programma.

Voor Apple computers

Als je een afbeelding wilt maken van (een deel van) je scherm kun je dit op een Mac doen met de ingebouwde tools. Dit doe je met de volgende toetsen: cmd+shift+3: een screenshot van je hele scherm. Als je twee schermen hebt (bijvoorbeeld een extern scherm aangesloten op je MacBook) krijg je een afbeelding per scherm. cmd+shift+4: als je deze toetsencombinatie gebruikt kun je met je muis een vak selecteren om hier een screenshot van te maken. Als je op spatie drukt kun je een venster selecteren en maak je een screenshot  van dat venster.

Handig: Screenshots maken met Firefox 

Pearl Crescent Page Saver is een plugin voor de Firefox browser waarmee je snel screenshots kan maken, ook van Flash animaties. Als Page Saver is geïnstalleerd zit er een extra knop in de browserbalk. Als je hierop klikt kun je een bestandsnaam opgeven, en wordt de huidige pagina opgeslagen. Page Saver kan het zichtbare gedeelte in de browser opslaan, of de hele webpagina.  Platform: Firefox.  Nederlands: Nee. Gratis: Ja.

Screenshot maken op de mobiele telefoon

iPhone’s iOS

Open het scherm waarvan je een printscreen wilt maken. Dit kan een WhatsApp-bericht, foutmelding, app-scherm of iets anders zijn. Houd de homeknop (de ronde knop onderaan) ingedrukt en druk tegelijkertijd op de aan/uitknop bovenop je toestel. Houd dit vast totdat je scherm wit oplicht. Als je je telefoon niet op stil hebt staan, hoor je het sluitergeluid van een camera. De schermafbeelding is terug te vinden in de Filmrol bij Foto’s. Vanuit hier kun je hem gemakkelijk versturen per e-mail.

Android (vanaf Android 4.0)

Ga naar het scherm waarvan je een screenshot wilt maken. Houd de onderste volumeknop ingedrukt en druk tegelijkertijd op de aan/uitknop. Houd dit een paar seconden vast. Boven in de notificatiebalk komt nu een icoon te staan die aangeeft dat je een schermafbeelding hebt gemaakt. Deze is terug te vinden bij ‘Galerij>Screenshots’.

 Windows Phone

In Windows Phone 8 is het maken van screenshots in het OS ingebouwd. Op de Microsoft Lumia 535, Nokia Lumia 930 of een andere Windows Phone druk je de homeknop en de aan/uitknop tegelijk in. Het toestel maakt nu een opname van het huidige scherm. Je vindt de screenshots terug in het album Schermafbeeldingen in de hub Foto’s.

BlackBerry

BlackBerry OS 10 wijkt in het maken van screenshots wat af van de rest. Deze handleiding werkt alleen voor toestellen met het laatste besturingssysteem.  Ga naar het scherm waar je een screenshot van wilt maken. Dit kan elk scherm zijn, met uitzondering van het lockscreen. Druk tegelijkertijd de beide volumetoetsen in. Houd ze even ingedrukt, totdat je het camerageluid hoort. De afbeelding is nu opgeslagen op je telefoon. Je vindt hem in de map waarin al je foto’s worden opgeslagen.