17 september 2017

Hoe regel je modellen of fotografen via social media

Op facebook kun je talloze pagina’s vinden waar fotografen en modellen oproepen kunnen plaatsen voor een fotoshoot. Het is een handige en goedkope optie. Als je een model zoekt via een modellenbureau of een professionele fotograaf benaderd zijn hier meestal kosten aan verbonden.

Facebook is gratis en snel. Nu valt het vaak op dat de ene oproep ontelbaar veel reacties oplevert en een ander weer helemaal niks.

Hoe zorg je ervoor dat jij met de juiste model of fotograaf komt? Hier een paar tips.

 

  1. Geef zoveel mogelijk informatie.

Zet in je oproep zoveel mogelijke informatie over de opdracht waarvoor je een model zoekt.

Wees bijvoorbeeld heel duidelijk;

-over de uiterlijkheden van het model.

-datum.

-locatie.

-tijden.

-evt. betalingen.

Logischerwijs krijg je meer respons als je een betaalde opdracht aanbiedt. Maar het kan ook zijn dat modellen of fotografen een onbetaalde opdracht willen doen om hun portfolio uit te breiden.

  1. Geef uitgebreide informatie over jezelf en je werk.

Een model/fotograaf vindt het prettig om te weten met wat voor model/fotograaf hij of zij in zee gaat. Het is handig om in een oproep een link te plaatsen naar je portfolio. Zo kan een model/fotograaf of hij/zij geïnteresseerd is in de stijl van de ander.

Vaak voor specifieke opdrachten, zijn aparte pagina’s en websites te vinden.

 

  1. Leg zo snel mogelijk contact na een positieve reactie.

Probeer zo snel mogelijk in contact te komen met een model/fotograaf als hij of zij op jo oproep heeft gereageerd. Het zou geen probleem zijn om dit eerste contact via de chatfunctie van facebook te doen. Je zou er daarna voor kunnen kiezen om contactgegevens uit te wisselen om het contact voort te zetten via email of telefoon.

 

  1. Maak duidelijke afspraken.

Mocht het van beide kanten in orde zijn dan is het zaak dat er duidelijke afspraken worden gemaakt. Je zou er evt. gebruik kunnen maken van een overeenkomst om zo narigheid te voorkomen. Zet zo veel mogelijk op papier en laat beide partijen tekenen. Daarmee heb je duidelijke afspraken over gebruik van de foto’s en eventuele vergoedingen.

 

  1. Zorg altijd voor een back-up.

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat iemand afzegt en niet in staat is om aan de opdracht mee te werken. Zorg daarom dat je een back-up achter de hand hebt.

 

Erg belangrijk is ook dat je ruim van tevoren de oproep plaatst. Zo kan alles op tijd geregeld worden en heb je meer kans op een succesvolle afloop.