14 oktober 2017

Communicatie; wat wel en wat niet te doen

Soms zie je iemand voorbij komen en daar ben je nog geen vrienden mee op socialmedia of je hebt de betreffende persoon nog nooit aangesproken, maar je bent best wel geinteresseert  om met die persoon te gaan samenwerken. Maar hoe spreek je nou die ander eigenlijk aan om tot een succesvolle samenwerking te komen.

 

Zorg er voor dat je communicatie goed is. Het eerste contact dat je maakt met de ander is cruciaal, Je kunt dan de beste zijn in je vakgebied, maar als je niet weet hoe je een degelijk berichtje kunt schrijven, is de kans groot dat het niet op een samenwerking uitkomt.

Dus als je iemand benaderd om mee samen te werken start dan niet met alleen ”Hey” of ”Hey sexy”. De ander kan dan zoiets hebben van wat moet je en moet ik hier op reageren? vaak is dat antwoord dan nee.

”Wil je shooten?’‘ Eeuh wat wil je shooten dan? Wanneer? Waar? Heb je een concept?

Maar wordt ook niet te persoonlijk door je hele levensverhaal neer te zetten, ”Ik kon een hele tijd niet shooten vanwege …….”. Vaak is dat veel te lang en andere personen zitten misschien niet te wachten op jou levensverhaal.

”Ik vind je heel erg mooi, sexy en zou je graag binnenkort voor de camera willen hebben”. Moet er hier uitleg op worden gegeven? Lijkt me niet dit is gewoon eng.

Begin ook niet het gesprek met een belediging bijv. ”Ik zag die foto op je portfolio staan en ik denk dat ik dat veel beter kan”.  Dat is gewoon ronduit ongepast en beledigend naar de andere persoon. Je denkt dat je de ander een plezier doet, maar wie weet gaat deze persoon dan aan zichzelf twijfelen en rot voelen.

Ga ook niet opscheppen. bijvoorbeeld; ”Ik heb met die en die geshoot”, ”Ik heb verschillende awards gewonnen” of ” Ik ben al X aantal jaar professioneel”. Dit kan voor de ander heel naar overkomen en opschepperig. Zeker als dit je eerste communicatie is met de andere persoon. Mensen die het hardste schreeuwen proberen zo hun zwakke kanten te verbergen. Als je werk goed is, spreekt dat voor zichzelf.

”Hey, ik wil wel met jou shooten.  Doe je ook naakt shoots”? Vraag nooit voor naaktshoots bij de eerste contact met het model. Behalve als je werkt met een ervaren naaktmodel of fetish model en je zou ze betalen voor hun werk. Al heeft het model een aantal naaktfoto’s in zijn portfolio betekend dit nog niet dat ze met iedereen een naaktshoot zou doen.

”Hey, ik zou wel graag gratis willen shooten met je”. Gratis bestaat niet. TFP zou kunnen, maar dat betekend dat het iedereen zijn tijd en geld kost. Daarbij help je elkaar aan een betere portfolio.

 

Wat is dan de goede manier om iemand te benaderen. Hier staan wat punten beschreven;

 • Start met jezelf voor te stellen, wat je doet en waar je vandaan komt.
 • Geef de ander een compliment over zijn/haar werk, maar overdrijf niet.
 • Vertel wat je graag zou willen uitwerken met de ander (moodboard/stijl). Vertel evt datum, locatie. Of dat je nog niet weet wat je wilt uitwerken en daar samen een plan op wilt maken.
 • Voeg een link naar je portfolio toe.
 • En sluit het berichtje netjes af.

Voeg dit allemaal samen en dan moet je wel een degelijke bericht kunnen versturen,

Algemeen do’s en don’ts

 • Gebruik interpunctie en maak niet te veel spellingfouten. Dit  komt als onprofessioneel over.
 • Stuur niet te veel stickers of smileys. Onprofessioneel.
 • Altijd een link naar je portfolio sturen.
 • Communiceer duidelijk. Zorg ervoor dat alles duidelijk is, zodat er geen vergissingen ontstaan.
 • Ga niet stalken. Als ze niet antwoorden laat het dan en ga niet elke dag opnieuw een bericht sturen.
 • Een persoon wilt die shoot niet op TFP basis doen? Betaal dan als je diegene zo graag wilt of bedank dan vriendelijk en zoek verder.
 • Als je een vriendschapsverzoek stuurt zorg er dan ook voor dat je er een berichtje bij doet. Niet iedereen voegt iemand zomaar toe aan zijn of haar vriendenlijst.
 • Stuur geen hartjes of kusjes. Dit komt gewoon raar over.
 • Blijf altijd vriendelijk en respectvol.

 

Hopelijk kun je hier wat mee en heb je meer succesvolle samenwerkingen in de toekomst nadat je een goed eerste berichtje hebt gestuurd.